STRATEGII DE INVESTITII
In articolul de astazi vom vorbi despre cum ne putem investi banii intr-un mod cat mai sigur si in acelasi timp cu un randament cat mai ridicat.
Pentru inceput este foarte important sa stim ca un portofoliu diversificat este cel mai important lucru deoarece permite eliminarea riscurilor asociate unui emitent sau ale unei intregi industri.Principiul “Nu puneti toate ouale in acelasi cos” se aplica foarte bine pe burse.
Acum ca am vazut cum sa marim gradul de securitate al unui portofoliu sa vedem ce instrumente putem include in el.
1. Obligatiunile si titlurile de stat
Aceste instrumente trebuie incluse in proportie de 10-15% in portofoliile mai agresive si pot ajunge chiar si la 70-80% in portofoliile foarte conservatoare sau in perioade de incertitudine.Fiecare investitor trebuie sa isi stabileasca aceste proportii in functie de toleranta la risc si tintele pe care si le seteaza dar in ceea ce priveste alegerea acestora este foarte important sa ne asiguram ca au un randament mai mare decat orice depozit bancar disponibil pe piata.
Obligatiunile ar trebui sa fie vandute progresiv pe masura ce actiunile scad pe burse pentru a obtine lichiditati ce pot fi investite in actiuni ieftine.
2. Actiunile
Portofoliile conservatoare ar putea include doar 10% actiuni in componenta lor in timp ce unele mai speculative pot ajunge chiar si la 85%.
Ar trebui sa includem in portofoliu in special actiuni listate la bursa fiind mai sigure,lichide si corect evaluate, un mare avantaj pentru investitorii incepatori si cu sume de bani mai mici.In ceea ce priveste actiunile nelistate ele ar trebui incluse in portofoliu mai ales de catre cei cu experienta care pot incerca sa faca unele speculatii cum ar fi cumpararea unor start-upuri promitatoare pe care sa le creasca(de exemplu UIPath, Airbnb, Lensa sau Jolidon), a unor firme cu pierderi la un pret bun pe care sa le rentabilizeze si sa le vanda pe profit sau achizitionarea unor intreprinderi in stare de faliment cu active lichide pe care sa le lichideze.
Oricare ar fi metoda aici vorbim despre sume mari de bani cu care se pot cumpara companii intregi iar in cazul investitorilor mici genul aceasta de afaceri nu se pot face decat prin zvonuri sau participand la fonduri cu capital de risc precum Earlybird,Cherry Ventures,TechAngels,Gapminder sau Growceanu.
In ceea ce priveste actiunile listate aici avem mai multe metode de a le aborda: fie putem copia un indice bursier precum S&P500 sau BET care ne va asigura si diversificarea in acelasi timp
fie le vom alege noi personal pe baza analizelor noastre si experientei pe care o avem in domeniul de activitate respectiv(nu e bine sa cumparam actiuni in domenii de care nu avem nici cea mai mica idee cum functioneaza oricat de tentante ar fi profiturile respectivelor companii)
Din punctul meu de vedere companiile din domeniul financiar raman foarte atractive si sigure motiv pentru care ar trebui sa le includem in portofolii in special companiile de asigurari precum Allianz Tiriac,Groupama Asigurari,Uniqa,BCR Asigurari si multe altele.Companiile de asigurari au reputati de a-si imbogatii investitorii cum a fost cazul GEICO si a cunoscutului Warren Buffett.De asemenea bancile si fondurile de pensii sunt si ele o buna varianta.
Banci precum Banca Transilvania si BRD – Groupe Société Générale sunt listate pe bursa de la Bucuresti.
Un alt domeniu care are randamente bune si grad de risc scazut este cel al telecomunicatiilor avand la dispozitie companii mari precum Digi Communications,Vodafone,Orange SA sau Deutsche Telekom si companiile aeriene precum Lufthansa,Wizz Air,Blue Air sau Ryanair.
3. Investitii speculative
Acestea ar trebui abordate doar de investitori experimentati si includ cumpararea si vanzarea de active la termen, cumpararea de actiuni pe baza de imprumut sau investitii in opere de arta sau participatii la fonduri speculative.
Ele nu fac subiectul articolului de azi acesta fiind un articol destinat incepatorilor si vor fi abordate intr-un articol ulterior dedicat acestor.
In concluzie cel mai important este sa avem un portofoliu diversificat cu cea mai mare parte din bani plasati in active ale unor companii de renume, care domina piata, sa reinvestim profiturile pentru a beneficia de efectul bulgarelui de zapada si chiar sa cochetam cu companii mai mici cu potential de crestere atunci cand avem mici sume de bani la dispozitie pe care ne permitem sa ii pierdem.Fie ca vom castiga fie ca nu tot vom capata experienta din astfel de tranzactii.